Liesās zivis ir tās, kurām ir maz tauku. Piemēram, plekste, menca, zandarts, asaris, paltuss un līdaka.
Treknās zivis ir, piemēram, lasis, tuncis, forele un makrele.
Liesām zivīm nesaturot gandrīz nekādas taukvielas, tās pagatavojot (it īpaši pārcepjot) var kļūt ļoti sausas un negaršīgas.
Treknās zivis - lasis, skumbrija, siļķe, ezera forele, sardīnes satur daudz omega-3 taukskābes.
Šīs taukskābes tiek uzskatītas par labajiem taukiem, ne tādiem taukiem kā gaļā (nepiesātinātās taukskābes).
Liesās zivīs ir mazāk tauku, līdz ar to arī mazāk veselīgo piesātināto taukskābju.
Ārsti iesaka vairāk ēst tieši šo eļļaino/ trekno zivju. Un nereti arī taukainajās zivīs kā siļķē, lasī un skumbrijā ir arī virkne dažādu citu minerālvielu, kas palīdz veselībai.
Es ieteiktu ēst treknās zivis vismaz reizi nedēļā, bet 2-3 reizes nedēļā ziemas laikā, kad trūkst D vitamīna, kas ir vairāk parasti treknajās zivīs.
Protams, ja vien netiek ēstas zivis, kas daudz satur dzīvsudrabu, ēst zivis pats par sevi ir veselīgi!
Lai garšo zivis arī tev!
Comentarios